Kablar ut media via fiberkablar

Danmark är trevligt resmål och även nära att resa till om du bor i Sverige. Jag bor i Helsingborg som är några minuter bort från den Danska gränsen. VI brukade ofta åka över till Helsingör när jag var ung för att festa på båten. Båtresan mellan Helsingborg och Helsingör tar inte mer än 15 minuter om du tar färjan i hamnen. Fördelen med denna färjeförbindelse är att du kan spendera ett par timmar på båten genom att sitta kvar och åka tur-retur. Priset är detsamma, så länge du inte stiger av båten.

Jag arbetar på en elfirma och mitt uppdrag är att hjälpa kunder skaffa fiber i Helsingborg. Vi gör fler saker än bara koppla in fiber, men senaste tiden har det varit extra mycket arbete hos kunder som vill skaffa fiber här i Helsingborg.

Varför ska du skaffa fiber och inte WIFI? Det är lätt att missförstå om man inte är insatt i hur vi arbetar med att koppla in nätverk i fastigheter. Först måste du skaffa fiber, därefter kan du sätta upp en router som sänder ut signaler med WIFI. Du kopplar alltså in ditt bredband via fiber och därefter kan du sända ut bredbandet trådlöst via WIFI till hushållet inom en viss distans.

Idag behöver du inte alltid ha en egen internetuppkoppling om du vill surfa på nätet. De flesta städer har gratis WIFI i sina citykärnor. Du kan även få gratis WIFI via restauranger, bibliotek, varuhus, matbutiker etc.

Själv använder jag internetuppkopplingen till att surfa efter information, se på TV via streamingtjänster som SVT play, Netflix, Viaplay, HBO och Youtube. Ganska ofta använder jag Spotify och SR play i min mobiltelefon. Det händer väl även att man kollar nyheterna via en webbläsare i mobiltelefonen.