Vad gör man när fukt och mögel fått fäste i syllarna? Syllbyte är enda hållbara lösningen

Man kan ha ett 150 år gammalt hus som aldrig har problem och man kan ha ett 40–50 år gammalt hus där problemen hopar sig. Ofta beror det på hur huset byggdes och hur bra arbetet utfördes.
Alla har vi väl någon gång kommit in i ett hus och frågat oss; Vad sjutton är det där för en lukt? Ofta beror lukten på att delar av huset har blivit angripet av fukt och mögel, och det kräver att man åtgärdar det så snart det bara går. Beroende på var angreppet har inträffat kan det vara enklare eller svårare att behandla, men en plats som ofta tar stryk är syllarna, och då är ofta ett syllbyte det alternativ som man har. Det är inte enkelt, men inte heller så svårt som man kan tro

Just detta drabbade mig för ungefär ett år sedan, den unkna doften blev mer och mer påtaglig och till sist fattade jag att det inte kunde ignoreras utan att det måste åtgärdas. Jag kom i kontakt med ett företag som heter Ge-Ab och de bekräftade mina farhågor. Jag hade fått mögel i en av syllarna under huset, men det var inte så illa som jag hade målat upp i mina tankar, utan de kunde fixa det ganska så enkelt. Det hade varit ännu enklare om det varit en av syllarna under ytterväggen, så de hade kunnat komma åt utifrån, men detta funkade också bra.

I mitt fall var det en av syllarna under vardagsrums och köks vägg som måste bytas. De började med att ta bort väggreglarna och syllen under. När det var gjort avlägsnade de allt organiskt material så att möglet inte skulle kunna sprida sig på nytt. De sanerade med svampdödande medel innan de byggde upp en ny frisk syll med virke. De placerade också in en fuktspärr så om allt går efter mina planer så skall detta aldrig inträffa igen. Nu hoppas jag att jag är färdig med syllbyte, men jag är säker på att min gamla kåk har fler överraskningar på lager för mig.

Kommentarer är stängda.